idealny-i-soczysty-pieczony-kurczak

Ten doskonały i soczysty pieczony kurczak z pewnością wywoła WOW na następnym rodzinnym spotkaniu! Jest doprawiona zachwycającą gamą przypraw i wypiekana do perfekcji! Twoje kubki smakowe podziękują Ci później!!

Ten kurczak jest NIESAMOWITY i nie uwierzysz, jakie to proste! W ciągu 5 minut kurczak będzie przyprawiony i gotowy do pieczenia. Nie ma nic lepszego niż to! Jeśli tak samo jak ja lubisz proste przepisy na kurczaka, wypróbuj moje skrzydełka , pierś z kurczaka i te uda !

Baked chicken being served from a platter.
Dlaczego ten kurczak jest tak doskonały i soczysty?

Nie ma nic lepszego niż kurczak, który zachowuje naturalne soki po ugotowaniu. Ten pieczony kurczak to domowy przepis, który zapewnia pyszny smak i teksturę. Próbowałem tak wielu przepisów i byłem rozczarowany, że efektem końcowym był zawsze suchy, rozgotowany kurczak. Bez względu na to, ile sosu dodałbym do tego, żeby było to znośne, to było po prostu to. Znośny. Chciałem przepisu, który byłby łatwy i zapewniłby pyszne, soczyste rezultaty, a ten przepis jest dokładnie taki!

Brązowy cukier w tym przepisie pomaga w poceniu się mięsa, dzięki czemu sok pozostanie nawet po upieczeniu. I zgadnij co?? To też jest łatwe! Bez przykrywania folią, bez wcześniejszego marynowania. Wystarczy zaledwie 5 minut, aby posmarować! Świetny przepis nie musi zająć dużo czasu, a jest TAK smaczny. Twoja rodzina to pokocha!!

Składniki, których będziesz potrzebować

Otwórz szufladę na przyprawy, a założę się, że masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić tę maseczkę dla swojego kurczaka. Pokochasz subtelną przyprawę, ale zmieszaną z brązowym cukrem, nie nagrzewa się zbytnio, więc spodoba się nawet dzieciom! Zobacz przepis poniżej, aby zobaczyć pełną listę pomiarów składników.

  • Piersi z kurczaka : Upewnij się, że kurczak jest świeży lub rozmrożony. Pasta nie przykleja się do mrożonego kurczaka!
  • Cukier brązowy : to sekretny składnik, który zachowuje cały naturalny sok z kurczaka.
  • Proszek chili : Proszek chili dodaje potrawie łagodnej przyprawy.
  • Papryka : Papryka naturalnie wzmacnia smak i smak mięsa.
  • Przyprawy włoskie : Spróbuj użyć tej włoskiej przyprawy , która spersonalizuje to danie!
  • Proszek czosnkowy : Delikatna konsystencja proszku czosnkowego pomaga równomiernie rozprowadzić ten smak przez nacieranie.

Raw chicken with a rub of spices on it.
Jak zrobić soczystego pieczonego kurczaka

Najlepsza część tego kurczaka to połączenie złocistego, karmelizowanego na zewnątrz z soczystym i delikatnym wnętrzem. Z tego powodu kurczak rozpada się w twoich ustach i wypełnia cię!

  1. Przygotuj piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 425 stopni. Przygotuj kurczaka, używając gumowego młotka, aby ubić kurczaka na równą grubość.
  2. Wymieszaj cukier i przyprawy : W małej misce dodaj brązowy cukier, chili w proszku, paprykę, włoskie przyprawy i czosnek w proszku.
  3. Kurczak: Natrzyj równomiernie i z obu stron kurczaka.
  4. Smaruj patelnię i piecz: Nasmaruj patelnię 9×13 cali i dodaj kurczaka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy termometr wskaże 165 stopni.
  5. Niech odpoczywa! : Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby wchłonął soki.

Chicken that is cooked and ready to eat.

Wskazówki dotyczące gotowania kurczaka

Czasami gotowanie kurczaka nie wychodzi dobrze z powodu pominiętego tu czy tam małego kroku. Przeczytaj te wskazówki przed gotowaniem, aby uzyskać najlepszy wynik!

  • Skąd mam wiedzieć, czy mój kurczak jest gotowy? To bardzo częste pytanie! Podczas gotowania mięsa zawsze ważne jest, aby przed jedzeniem sprawdzić temperaturę wewnętrzną. Wewnętrzny cyfrowy termometr do mięsa może Ci w tym pomóc! Wbij termometr do mięsa w najgrubszą część piersi. Kurczak jest bezpieczny do spożycia w temperaturze 165°F.
  • Jeśli chcesz tego, co najlepsze, pozwól temu odpocząć! Wiele razy ludzie będą pomijać tę część… Nie! To takie proste i TAK ważne! Gdy mięso jest gotowe i wyjęte z piekarnika, zostaw je w spokoju! To jest moment, w którym twoje mięso blokuje cały sok i może wyschnąć, jeśli wkrótce je pokroisz!
  • Gruba pierś z kurczaka: Jeśli uważasz, że twoja pierś z kurczaka jest zbyt gruba, możesz ją ubić, aby kurczak miał podobną wielkość. Pomoże to zmiękczyć mięso, a także pozwoli równomiernie się gotować. Jeśli są już cienkie, pomiń walenie.
  • Wysoka temperatura: Jeśli martwisz się wysuszeniem lub spaleniem kurczaka, nie ulegaj pokusie obniżenia temperatury. Niższa temperatura oznacza, że musisz dłużej gotować kurczaka, a tym samym go wysuszyć! Wysoka temperatura i krótszy czas gotowania zapewnią soczyste, delikatne wnętrze!

Jak przechowywać pieczonego kurczaka?

To danie jest tak pyszne, że możesz dodatkowo upiec resztki! Oto jak możesz cieszyć się tym kurczakiem przez wiele dni z rzędu! To szybkie i proste!

  • W lodówce : Poczekaj, aż kurczak całkowicie ostygnie, a następnie umieść go w hermetycznym pojemniku. W lodówce można przechowywać do 3 dni.
  • Zamrażanie: Gdy kurczak ostygnie, zamroź resztki w hermetycznym pojemniku do przechowywania w zamrażarce na okres do 3 miesięcy.
  • Podgrzewanie : Przed podgrzaniem pozwól kurczakowi rozmrozić się w lodówce na noc. Ustaw piekarnik na 350 ° F i umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Podgrzej kurczaka do pożądanej temperatury. Cieszyć się!

Baked chicken cut up with broccoli in a bowl over brown rice.

Sposoby użycia pieczonego kurczaka

Najlepsze w pieczeniu piersi z kurczaka jest to, że są tak wszechstronne. Uwielbiam to, że mogę to ugotować i zjeść w jeden sposób, a resztki wykorzystać następnego dnia na coś innego! To dwa posiłki w jednym!

  • W sałatce : ułóż ulubiony przepis na sałatkę, pokrój tego kurczaka w kostkę i dodaj jako dodatkowe białko!
  • Z warzywami: Połącz pierś z kurczaka z kilkoma warzywami. Uwielbiam go z brokułami, szparagami lub gotowaną marchewką.
  • Kiedy przepis wymaga kurczaka : Użyj tego! To taki pyszny, aromatyczny kurczak! Można go używać do smażenia, z ryżem, a nawet jako przekąskę. Zrób trochę więcej i miej je pod ręką na przyszłe przepisy i spraw, aby Twoje doświadczenie kulinarne było o wiele łatwiejsze!

Przepisy na uzupełnienie posiłku

Pieczony kurczak jest NAJLEPSZYM podstawowym pożywieniem. Pasuje do wszystkiego i pozostawia nieskończone możliwości łączenia, dzięki czemu każdy posiłek jest inny! Szczególnie podoba mi się, że pieczony kurczak jest taki sycący. To będzie całkowicie gwiazda serialu, ale w międzyczasie to kilka wypróbowanych i prawdziwych faworytów, które wzniosą Twój posiłek na wyższy poziom! Cieszyć się!

Przepis na grillowane szparagi

Ziemniaki Hasselback z Masłem Czosnkowym

Domowe Bułeczki Parkera

Mój ulubiony przepis na sałatkę Cezar

Wydrukować

Idealny i Soczysty Pieczony Kurczak

Ten doskonały i soczysty pieczony kurczak z pewnością wywoła WOW na następnym rodzinnym spotkaniu! Jest doprawiona wspaniałym zestawem przypraw i wypiekana do perfekcji! Twoje kubki smakowe podziękują Ci później!!

Oczywiście Kolacja, Main Course
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe azjatyckie przepisy na kurczaka, pieczony kurczak, przepis na pieczony kurczak

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Całkowity czas 30 minut

Porcje 4 piersi z kurczaka
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 1 funt piersi z kurczaka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 425 stopni. Przygotuj kurczaka za pomocą gumki tłuczek do ubijania kurczaka na równomierną grubość.
  • W małej misce dodaj brązowy cukier, chili w proszku, paprykę, włoskie przyprawy i czosnek w proszku.
  • Natrzyj równomiernie i po obu stronach kurczaka.
  • Nasmaruj patelnię 9×13 cali i dodaj kurczaka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy termometr wskaże 165 stopni.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby wchłonął soki.

źródło

Artykuł Idealny i Soczysty Pieczony Kurczak pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Read More

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.

By umamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.