Słodkie ciasto kukurydziane przełożone miodem, jabłkami i migdałami.

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem, pieczone na kukurydzy, przy czym sposób przygotowania to:
1) ciasto: Zagnieść ciasto używając podanych składników. Najlepiej jest połamać płatki kukurydziane na mniejsze kawałki, choć ten krok nie jest wymagany. Po tym czasie wstawiamy ciasto do lodówki, aby je schłodzić. Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 21 centymetrów, smarując ją masłem lub margaryną, a następnie oprószając bułką tartą. Ewentualnie można wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Następnie bierzemy ciasto, rozwałkowujemy je i wkładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Dodatkowo wykładamy granice tortownicy kilkucentymetrową warstwą ciasta.

2 Przykrycie: Po umyciu i osuszeniu jabłek, obieramy je, dzielimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Usuń kawałki z samej góry, a następnie ułóż je na cieście. Po polaniu miodem, sokiem z cytryny i posiekanymi migdałami należy posypać wierzch.

3. pieczenie: Po tak przygotowanym cieście pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie atrakcyjnie zrumieniony. Ilość czasu potrzebna do upieczenia czegokolwiek zależy od naszego piekarnika, może być dłuższa lub krótsza. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

4. podanie: ciasto pokroić i ułożyć na talerzach. Smacznego.

Okrągła tortownica, która mierzy około 21 centymetrów średnicy.

Tort można podzielić na około 8 porcji, które są odpowiedniej wielkości.

Zaleca się, aby pozwolić potrawie ostygnąć na kratce wykonanej z metalu.

 

Składniki:

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( taka lekko kopiasta )
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Obłożenie:

  • kilka niewielkich jabłek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • masło lub margaryna do posmarowania tortownicy

 

 

By umamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *