Pieczone żeberka w rękawie

Żeberka, które są jednocześnie smaczne i pełne smaku, w sam raz do podania na kolację. Mięso jest delikatne, soczyste i łatwo odrywa się od kości.

Składniki: Żeberka pieczone w rękawie

700 g żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki
1 pozioma łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
tymianek – pół łyżeczki

Po umyciu i osuszeniu, żeberka trzeba pokroić na odpowiednie kawałki, a przyprawy wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu. Następnie należy dokładnie wmasować mieszankę przypraw w całe mięso, a następnie umieścić mięso wraz z kombinacją przypraw w lodówce na kilka godzin.

Żeberka piecze się poprzez pieczenie ich w rękawie.
Pod sam koniec pieczenia zrobić szczelinę w rękawie, aby żeberka mogły nabrać brązowego koloru.
Przenieś żeberka do rękawa do pieczenia i odstaw na bok. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciąć otwór w rękawie, aby mięso mogło się pięknie zrumienić.

 

By umamy