Zupa „Kung fu
Przepis dla tych, którzy lubią zupy i inne potrawy, które można przygotować w jednym garnku i nie wymagają przygotowania drugiego dania. Poddaj go próbie i oceń sam.
1. cebulę i czosnku należy drobno posiekać, a następnie podsmażyć na wysokim oleju. Do warzyw dodaję pokrojony w drobną kostkę boczek oraz pokrojoną w kostkę wołowinę. Do przyprawienia mięsa używam soli, a także zarówno łagodnej, jak i ognistej papryki. Smażyłam przez około pół godziny.
2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram i siekam w kostkę. Kapustę szatkuję bardzo drobno. Do gotowania warzyw używam rondla, dodaję wodę, sól i gotuję przez około dwadzieścia minut.
Zupa „Kung Fu
Przygotowanie papryki i grzybów.
3. pieczarki Warzywa myję, kroję w plastry, a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieprz i sól to przyprawy, których używam. Po usunięciu pestek i pokrojeniu czerwonej papryki w paski, dodaję ją do pieczarek wraz z papryczką chili. Gotuję przez około dziesięć minut.
Zupa Kung Fu
4. Do ugotowanych już warzyw dodałam wołowinę i podsmażone pieczarki z papryką.
5. Po tym czasie mieszam trochę koncentratu pomidorowego i zagęszczam bulion, roztrzepując mąkę z odrobiną wody. Na samym końcu dodaję majeranek i pozwalam mu się gotować przez jakiś czas.
Składniki:
Zupa kung fu
- ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
- 5 szt. ziemniaków
- 1szt. cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 szt. marchwi
- 1 szt. korzenia pietruszki
- 1/3 główki kapusty
- 25 dag pieczarek
- 2 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryczki Chili
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Olej do smażenia
- pieprz
- Sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- 10 dag boczku wędzonego