Zupa „Kung fu

Przepis dla tych, którzy lubią zupy i inne potrawy, które można przygotować w jednym garnku i nie wymagają przygotowania drugiego dania. Poddaj go próbie i oceń sam.

1. cebulę i czosnku należy drobno posiekać, a następnie podsmażyć na wysokim oleju. Do warzyw dodaję pokrojony w drobną kostkę boczek oraz pokrojoną w kostkę wołowinę. Do przyprawienia mięsa używam soli, a także zarówno łagodnej, jak i ognistej papryki. Smażyłam przez około pół godziny.

2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram i siekam w kostkę. Kapustę szatkuję bardzo drobno. Do gotowania warzyw używam rondla, dodaję wodę, sól i gotuję przez około dwadzieścia minut.

Zupa „Kung Fu
Przygotowanie papryki i grzybów.
3. pieczarki Warzywa myję, kroję w plastry, a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieprz i sól to przyprawy, których używam. Po usunięciu pestek i pokrojeniu czerwonej papryki w paski, dodaję ją do pieczarek wraz z papryczką chili. Gotuję przez około dziesięć minut.

Zupa Kung Fu
4. Do ugotowanych już warzyw dodałam wołowinę i podsmażone pieczarki z papryką.
5. Po tym czasie mieszam trochę koncentratu pomidorowego i zagęszczam bulion, roztrzepując mąkę z odrobiną wody. Na samym końcu dodaję majeranek i pozwalam mu się gotować przez jakiś czas.

Składniki:

Zupa kung fu

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 5 szt. ziemniaków
  • 1szt. cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szt. marchwi
  • 1 szt. korzenia pietruszki
  • 1/3 główki kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryczki Chili
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 10 dag boczku wędzonego

 

By umamy