Sałatka Jamesa z zielonej papai

Na wyspach świeże owoce tropikalne są w obfitości, więc staramy się je wykorzystywać na śniadanie, lunch i kolację! Jednym z najlepszych sposobów na cieszenie się zieloną papają jest ta inspirowana kuchnią tajską sałatka, w której doskonale komponuje się z chili i limonką.

Serwuje: 2
Plon: 3 filiżanki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: brak

Składniki
DODAJ DO MOICH PRZEPISÓW
Sok z 2 limonek
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka tamari
2 ząbki czosnku, zgniecione
1/2 długiego czerwonego chili, pozbawionego pestek i cienko pokrojonego
1 średnia zielona papaja, obrana, przepołowiona i pozbawiona nasion
1 średnia marchew, obrana
1 garść zielonej fasolki, od góry i cienko pokrojona
2 cebule dymki, cienko pokrojone
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1/2 pęczka kolendry, grubo posiekanej
1/2 pęczka bazylii, grubo posiekanej
1/4 szklanki pokruszonych prażonych orzeszków ziemnych
Metoda
W małej misce ubij sok z limonki, cukier kokosowy, tamari, czosnek i chili, aż cukier kokosowy się rozpuści. Odstaw na bok.
Obierz lub zetrzyj papaję i marchewkę na długie, cienkie pasma za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki. Umieścić w dużej misce i połączyć z zieloną fasolką, dymką, pomidorem, kolendrą i bazylią.
Wymieszać dressing z sałatką i podawać z posypką z pokruszonych orzeszków ziemnych.

 

By umamy