Domowa Zdrowa Lemoniada z Kurkumy i Imbiru

Wszyscy potrzebujemy codziennej dawki wody z cytryną w naszym życiu, ale te lecznicze korzenie sprawiają, że jest ona tym bardziej odżywcza dla organizmu.

Dotarcie do sedna zdrowia jelit nie musi być ciężką pracą. Istnieją łatwe, odżywcze pokarmy, które uwielbiam stosować (i o których wspomniałem w moim ostatnim kursie mistrzowskim z Jamesem tutaj), aby przywrócić jelita do równowagi. Jelita są odpowiedzialne za tak, tak, tak wiele w organizmie, i to jest naprawdę ważne, że odżywiamy je jako takie.

Ten zdrowy przepis na domową lemoniadę sprawia, że tak łatwo jest zrobić dokładnie to.

Składniki:
4 szklanki wody
1 łyżeczka organicznej kurkumy w proszku (lub 3-calowy pasek świeżego korzenia kurkumy, obrany)
1 łyżeczka organicznego imbiru w proszku (lub 4-calowy pasek świeżego, obranego korzenia imbiru)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
miód lub ciemna stewia, do smaku
plasterki cytryny lub sok z całej cytryny (do smaku)
Metoda:
Włóż wodę do małego garnka i doprowadź do wrzenia na kuchence. Upewnij się, że woda doszła do pełnego wrzenia.
Dodaj kurkumę i imbir do wrzącej wody i zredukuj do gotowania na wolnym ogniu przez 8 do 10 minut. Dzięki temu kurkuma i imbir wydobędą z siebie dobroczynne związki.
Zdjąć garnek z kuchenki. Przecedzić herbatę do filiżanki przez sitko o drobnych oczkach, aby odfiltrować cząstki kurkumy i imbiru.
Dodać słodzik i cytrynę do smaku.

By umamy