Śniadaniowy chleb

Przejście na zasady bezglutenowe nie oznacza, że musisz wyciąć chleb. Nasz Food Matters Breakfast Bread jest jednym z najbardziej popularnych przepisów na naszej stronie. Jest wszechstronny, dobrze się mrozi i jest bezglutenowy, a do tego pełen odżywczych tłuszczów, białka i błonnika. Dodaj do niego nasze ulubione dodatki do tostów, aby idealnie rozpocząć dzień.

 

Składniki

DODAJ DO MOICH PRZEPISÓW
2 filiżanki mączki migdałowej
2/3 szklanki skrobi z tapioki lub mąki arrowroot
2 łyżki stołowe mączki lnianej
1 łyżka nasion chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta nierafinowanej soli morskiej
3 ekologiczne jajka z wolnego wybiegu
1/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka czystego syropu klonowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 350º F (180º C) i wyłóż formę do bochenka papierem pergaminowym.
Połącz w jednej misce mączkę migdałową, skrobię z tapioki, mączkę z siemienia, nasiona chia, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubij jajka, mleko, syrop klonowy, olej kokosowy i ocet jabłkowy.
Połącz mokre i suche składniki i przelej do formy na bochenek.
Piec przez 30 do 40 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się złotobrązowe na wierzchu i będzie gotowe. Umieść szpikulec w środku chleba, a kiedy szpikulec wyjdzie czysty, chleb jest gotowy.

 

By umamy