Ciasto ptysiowe z bananami
Ciasto bez pieczenia, które jest naprawdę pyszne, można je przygotować w krótkim czasie i jest bardzo proste w wykonaniu; niezależnie od imprezy moi goście zawsze są zachwyceni jego smakiem. Pyszny smakołyk, którego nikt nie będzie mógł zignorować ze względu na nieodparty aromat i smak.
1) Zaczynam od rozpuszczenia galaretek w jednej filiżance wrzącej wody, a następnie pozwalam mieszance ostygnąć.
2. Pięćdziesiąt procent groszku ptysiowego rozprowadziłam po całej podstawie formy.
Przygotowanie masy składającej się z jogurtu, śmietany, galaretki i czekolady na bananowe ciasto ptysiowe
3. Zmiksowałam 660 mililitrów śmietany, następnie dodałam cukier puder, jogurty i galaretki, które właśnie zaczynają tężeć.
4. 200 gramów czekolady kroję w dość cienkie plasterki. Banany obieram, kroję w kliny.
5. Do zmiksowanej masy dodaję pokrojoną czekoladę i jeszcze delikatniej łączę.
III Ciasto ptysiowe z bananami
Pomiędzy każdą warstwą masy należy ułożyć banany.
6. Na groszki ptysiowe rozkładam mniej więcej połowę masy.
7. Następnie resztki masy rozkładam na ułożone wcześniej plastry bananów.
IV Ciasto francuskie z bananami
Układa się pozostałe groszki ptysiowe i przygotowuje polewę.
8. Na wierzchu masy układam pozostały groszek ptysiowy w taki sam wzór jak wcześniej.
9. W rondelku umieściłam 100 gramów połamanej czekolady, dodałam 40 mililitrów śmietanki i podgrzewałam masę, aż czekolada się rozpuściła.
10). Robię wszystko, co chcę, jeśli chodzi o polewę na wierzchu ciasta.
11. Po dwóch godzinach w lodówce, wyjmuję ciasto z piekarnika.
Składniki:
Ciasto ptysiowy bananowiec
- 20 dag groszku ptysiowego
- 700 ml śmietany 30%
- 800 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 g czekolady mlecznej
- 4 szt. banana
- 1/2 szk. cukru pudru