Kiszone buraki

Coraz więcej uwagi poświęca się korzyściom płynącym z fermentowanej żywności. I to nie bez powodu! Sfermentowana żywność jest niezwykle korzystna dla organizmu na wiele sposobów, w tym pomaga starzeć się z wdziękiem. (Mówiłam o tym wszystkim w moim ostatnim Masterclass z Susan Teton TUTAJ).

Chciałam podzielić się przepisem, który Susan podała nam na swój ulubiony fermentowany napój: kvass z buraków. Jest łatwy do zrobienia, niesamowity dla twoich jelit i pyszny. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

2-3 organiczne buraki, umyte, ale nie obrane
1/4 szklanki zakwasu lub serwatki (kefir kokosowy, płyn z górnej części jogurtu itp.)
1-calowy kawałek imbiru
Przefiltrowana woda
Metoda:

Pokrój swoje buraki na wielkość marmuru (nie mniejszą).
Umieść buraki w słoiku do konserw.
Dodaj zakwas lub serwatkę.
Dodaj tyle wody, aby buraki były przykryte.
Dodaj imbir.
Uszczelnij pokrywę i pozostaw na tydzień.
Po zakończeniu fermentacji, przecedź płyn i wypij sok.

By umamy