Chrupiące kalafiorowe nuggetsy

Te nuggetsy są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – głównie dlatego, że ich smak przenosi cię do ulubionego fast-foodu już po jednym kęsie. Dodatkowa porcja warzyw to tylko dodatkowy bonus! Ponadto, piekąc zamiast smażyć, czynimy je jeszcze zdrowszymi (i równie chrupiącymi).

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki
DODAJ DO MOICH PRZEPISÓW
1 szklanka mączki migdałowej
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 filiżanka niesłodzonego mleka roślinnego do wyboru (kokosowego, migdałowego, owsianego)
1/2 szklanki mąki owsianej lub mąki bezglutenowej
1/2 główki kalafiora, pokrojonego na kawałki
Nierafinowana sól morska i czarny pieprz do smaku
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 350ºF (180ºC) i wyłóż blachę papierem pergaminowym.
Połącz mączkę migdałową, paprykę, kminek i kurkumę w średniej misce, aby uzyskać kruchą mieszankę.
Wymieszaj mleko roślinne i mąkę owsianą w innej misce, aby uzyskać ciasto. Dobrze wymieszaj.
Obtocz płatki kalafiora w mącznym cieście, po kilka na raz, a następnie wrzuć do mieszanki przyprawowej z mączki migdałowej, dobrze oblepiając.
Umieść kalafiora na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz przez 25 do 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.

 

By umamy