Piernikowa granola

Jest kilka kultowych smaków, które kojarzą nam się z tą porą roku.

Mięta pieprzowa…

Czekolada…

Ale naszym ulubionym może być po prostu piernik.

Co jest bardziej świątecznego niż pieczenie piernikowych ludzików? Albo dekorowanie domków z piernika? Uwielbiamy rozgrzewające przyprawy korzenne połączone z głębokim smakiem melasy, co daje nam odrobinę świątecznej nostalgii.

Biorąc pod uwagę nasze zamiłowanie do pierników i łącząc je z naszą miłością do łatwych przepisów, przedstawiamy Wam nowy… Piernikową Granolę.

Składniki:
2 filiżanki organicznych bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szklanki pestek dyni (pepitas)
1/2 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 czubate łyżki melasy z czarnych owoców
3,5 łyżki czystego syropu klonowego
1/4 łyżki nierafinowanej soli morskiej
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżki mielonego cynamonu
Opcjonalnie: 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej, goździków i ziela angielskiego.
Sposób:
Rozgrzej piekarnik do 320 F (160 C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, pestki dyni, płatki kokosowe, sól morską, cynamon i imbir.
W osobnej misce połącz olej kokosowy, syrop klonowy i melasę z czarnych pasków. Mieszaj aż do połączenia.
Wlej płynną mieszankę na mieszankę owsianą i wymieszaj razem.
Rozłóż granolę równomiernie na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut. Lub do uzyskania złotego koloru.
Odstaw do ostygnięcia na 10 minut, aby granola stała się chrupiąca.
Przechowuj w szczelnym pojemniku.

By umamy